Composieten

Een composiet is een materiaal dat is opgebouwd uit verschillende componenten die elkaar in eigenschappen versterken; veelal gaat het om een wapening met uitstekende trekeigenschappen die bij elkaar gehouden wordt door een matrixmateriaal dat de druk en schuifkrachten overbrengt.

Kunststof composieten zijn er met thermoplastische en thermohardende matrix, waarbij de thermoharders zoals polyester en epoxy de meest bekende zijn. Qua wapening is de glasvezel de meest bekende (van de glasvezel versterkte boten) al worden koolstof en aramidevezels ook al in grote hoeveelheden toegepast veelal in de high tech toepassingen zoals de vliegtuigbouw.

Nedcam maakt als toeleverancier van de composietenindustrie de modellen (pluggen) en mallen voor composietobjecten én zij maakt gebruik van composieten voor de realisatie van haar projecten. 

Met ondersteuning van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) onderzoekt Nedcam de mogelijkheden van een nieuwe vacuümtechniek. Hiermee zouden pluggen in één procesgang een hoogglansafwerking kunnen krijgen.Bekijk hier nog meer voorbeelden van composietprojecten:

Kom eens bij ons op bezoek


Minerva 42, 8448 CS Heerenveen
Route